Служител на руското военно разузнаване, издирван от Черна гора за подготовка на

...
Служител на руското военно разузнаване, издирван от Черна гора за подготовка на
Коментари Харесай

Заподозрян за неуспешния преврат в Черна гора руски шпионин е пътувал често до България

Служител на съветското военно разузнаване, издирван от Черна гора за подготовка на опит за прелом, е пътувал постоянно до България в интервала 2013 - 2016 година Това демонстрира следствие на международната група " Белингкат " и съветското издание The Insider. 

Черна гора търси посредством Интерпол двама чиновници на съветското военно разузнаване за опита за прелом. Вече беше доказана самоличността на единия от тях - Едуард Шишмаков.

Вторият е прочут до момента с името Владимир Попов, само че съгласно следствието същинското му име е Владимир Николаевич Мойсеев - чиновник на съветското разузнаване с чин полковник или подполковник.

Между 2013 и 2016 година Мойсеев е пътувал постоянно до Грузия, България и Гърция, само че не е ясно какво тъкмо е правил там.

Пътуванията му до България през 2015 година обаче съответстват с момента, в който най-малко двама сърби от паравоенни оотряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са открили своя база у нас.  

Един от тях - Братислав Живкович, е изпъден през 2017 година от Румъния по обвинявания в шпионаж " за задгранично военно разузнаване ".

Според следствието на " Белингкат " Мойсеев е роден на 29 май 1980 година в село Пивкино в Курганска област, учил е в селско учебно заведение, изкарал е казарма и е приключил като лейтенант Висшето военноинженерно командно учебно заведение в Тюмен. Част от образованието включва криптиране на радиокомуникации и отдалечено взривяване на експлозиви.



По-късно той се преместил в Москва, където е обучаван във воинска част №48427. Това съгласно публицистите е главната дислокация на 45-и обособен гвардейски разследващ полк със особено предопределение. Именно спецназ елементи от този полк са взели участие през 2008 година във войната в Грузия.

Мойсеев живеел във военно общежитие, само че по-късно се преместил в апартамент в региона, в който живеел и един от обвинените за отравянето на Сергей Скрипал във Англия Александър Мишкин. 

Под семейството Попов руснакът постоянно пътувал със аероплан до Полша, България, Украйна, Молдова и Сърбия, като от време на време си е купувал билети с същинското си име.

Според следствието по време на пътуванията си той постоянно минавал за малко през София (пътувайки от Атина за Истанбул) и през Варна или Бургас (пътувайки от Тбилиси или Сочи до Москва). 

Мойсеев е бил в Полша по времето, когато в съветското посолство е работил различен обвинен за опита за прелом в Черна гора - Едуард Широков, разпознат от публицистите като сътрудника от съветското военно разузнаване Едуард Шишмаков.

Прокуратурата в Черна гора счита, че в Сърбия Мойсеев е подготвял опита за прелом от 6 октомври 2016 година, а в Молдова управляващите го подозират в присъединяване в опит да провокира вълнения в Гагаузия - самостоятелен регион с етнически малцинства, измежду които и българи.

Делото за опита за прелом е и против водачите на проруски черногорски опозиционни партии Андрия Мандим и Милан Кнежевич, както и против няколко жители на Сърбия.

Според " Белингкат " " Попов " е пътувал през 2012-2016 година като " фотокореспондент " и " публицист " за списание " Морско обезпечаване " и даже под негово име излизат няколко публикации. Издател на към този момент несъществуващото списание е Никита Минин, който удостоверява, че " Владимир Попов " е работил за списанието. По думите му пътуването на Попов до Белград било " за събиране на информация за присъединяване на сръбската речна флотилия в Първата международна война ", само че до публикация не се стигнало.

Депозирани в съда от черногорската прокуратура документи по делото за метежа съдържат квитанция от хотел в сръбската столица, на която са персоналният телефон на Минин и името на полк. Едуард Шишмаков. Минин споделя, че в никакъв случай не е познавал такова лице, в това число и под псевдонима му Широков.

Разследването на " Белингкат " обаче открива, че през 2000-2001 година той е служил в същото отделение на десантчици в Москва, където години по-късно служи и Моисеев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР